fredag 27 februari 2015

Umgänge på vems villkor
Jag önskar att alla kvinnor och barn i vårt skyddade boende fick en frist på, säg tre månader innan de behöver träffa förövaren. Det skulle ge dem tid att ”landa” och bearbeta det som skett innan de behöver diskutera barnens umgänge med pappan.

När en kvinna går till mötet på socialtjänsten är det första gången hon träffar förövaren efter att hon flytt från honom.  Hon känner sig liten och rädd och hon börjar gråta. Hon är rädd för mannen och hon är rädd för att han skall ta barnen ifrån henne.

Kvinnan mår dåligt, barnen mår dåligt – ge dem en chans att bearbeta det de gått igenom innan de tvingas tala om umgänge!  På vems villkor skall umgänge ske?

Anna 
Kvinnojouren Huddinge

2 kommentarer:

  1. Minst ,allt beror på i vilken grad misshandeln varit hur många år ,systematiskt över tid m.m .Det som borde vara en självklarhet är expert psykiater inriktade på kris och trauma vilka är få . Misshandel räknas ju från en knuff till grova systematiska åratal av daglig psykisk och fysisk misshandel så detta måste vara individuellt .Men i mer lindrigare fall måste kvinnan få återhämta sig och även ha en psykolog eller dyligt som har en inriktning i trauma och krisbehandling och få stöd av densamma .

    SvaraRadera
  2. Det borde vara på både kvinnans och barnens villkår ihop med professionell psykolog eller dyligt,det kan ta långt mer en 3 månader för att orka och bearbeta svåra trauman.

    SvaraRadera