tisdag 22 januari 2019

Ingen kommer att märka om jag dör

Igår var det filmpremiär för kortfilmen Ingen kommer att märka om jag dör och vi var ett stort gäng från Kvinnojouren Huddinge som var där.
Filmen är gjord av socionomen Linn Moser Hällen och bygger på vittnesmål från kvinnor som har levt med en våldsam partner. Nio skådespelare berättade med våldsutsatta kvinnors egna ord om det helvete de har genomlevt och överlevt.
Syftet med filmen är att öka kunskapen om våld och dödligt våld i nära relationer.
Och kunskap behövs verkligen!
Alla kvinnor överlever inte.
Varje år blir mellan tretton och sjutton kvinnor mördade av sin partner eller ex-partner. De flesta av dem hade varit i kontakt med polis, socialtjänst eller annan myndighet innan de blev mördade.

I paneldebatten från vänster: Linn Moser Hällen, socionom och föreläsare, Kerstin Weigl, journalist, Olga Persson, generalsekreterare Unizon, Shilan Caman, forskare, Tove Sanders, advokat och Nina Rung, kriminolog och debattör.
Det var hög debattstämning och alla i panelen var eniga om att det fotfarande år 2019 råder stor okunskap kring mäns våld mot kvinnor. Mer borde göras utifrån en nationell nivå så att det inte ska bero på vilken kommun man bor i.

Inom myndigheter i Sverige idag behövs det fler modiga personer som tar ställning. Som inte väjer utan tror på det kvinnan berättar. Det tas större hänsyn till förövaren än till de våldsutsatta kvinnorna och barnen.
Det är dags att flytta fokus på förövaren, fråga honom om våldet, ställa honom till svars.
Det är dags att kriminalisera kvinnohat.
Det ska inte få vara möjligt för en endaste pappa att få fortsätt vårdnad om sina barn, efter att ha mördat deras mamma.

Se filmen och sprid kunskapen vidare. Länk till Ingen kommer att märka om jag dör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar