fredag 7 december 2018

EWK och Kvinnojouren Huddinge


Kvinnojuren Huddinges logga, en originalteckning av EWK som pryder vår vägg på kontoret.

Illustratören och Huddingebon Ewert Karlsson, mer känd som EWK var en mästare på att läsa av sin samtid och skildra den genom politiska karikatyrteckningar.
I år skulle han ha fyllt hundra år och i onsdags bjöd Fullersta Gård in till ett samtal mellan Carina Milde, Intendent på EWK-museet och EWK:s dotter Margareta van den Bosch och barnbarnet Martijn van den Bosch. De gav ett varmt och personligt porträtt av EWK, bland annat att han var en hängiven flugfiskare och trivdes med att vara ute i naturen.
Representanter från vår jour var självklart på plats. EWK har ritat vår fantastiska logga.

EWK blev världsberömd för sin skicklighet att skildra människor och skeenden på ett tydligt och glasklart sätt. Kvinnojouren Huddinges logga är ett utmärkt exempel. Den visar brutalt och uppriktigt exakt vad det är vi arbetar mot, nämligen mäns våld mot kvinnor och barn.

Anna H Slevin, ordförande i Kvinnojouren Huddinge berättade att Alice Karlsson, EWK:s fru var en av initiativtagarna till att starta Kvinnojouren Huddinge. Hon tillhörde en grupp politiskt aktiva kvinnor som via studiecirklar och tidningsartiklar under början av 80-talet blev medvetna om mäns våld mot kvinnor. Det resulterade i en motion till Huddinge kommunalfullmäktige och den 14 november 1983 bildades vår förening.

Från vänster: Anna H Slevin, Martijn van den Bosch och Margareta van den Bosch.
Trettiofem år senare är vi fortfarande oerhört stolta över vår logga och det var med stor glädje vi överlämnade den i form av ett smycke till EWK:s dotter Margareta van den Bosch och till hans barnbarn Martijn van den Bosch.
Kvinnojouren Huddinges logga i form av ett silversmycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar